Herb Polski POL Katowice COA

• IV Środowiskowe Spotkania Edukacyjne

• Wizyta gości z Erasmus+

• Nauczyciele na scenie

• Szkoła Podstawowa nr 58 z Oddziałami Integracyjnymi im. Marii Dąbrowskiej w Katowicach

• Patron Szkoły - Maria Dąbrowska

16 maja bieżącego roku, w piękne i słoneczne popołudnie, dzieci z Zespołu Szkół Integracyjnych nr 1 w Katowicach wraz z wolontariuszami i szkolną Panią koordynator wybrały się na Rycerskie Podchody do Szkoły Podstawowej nr 2 w Załężu.

Do zaprzyjaźnionej szkoły wyruszyliśmy o godzinie 16:30. Po dotarciu na miejsce zostaliśmy serdecznie przywitani przez pozostałych uczestników zabawy oraz Bractwo Rycerskie. Na początku głos zabrała liderka Akademii Przyszłości, która przeprowadziła z dziećmi krótką rozmowę na temat dobroci. Następnie wypowiedział się jeden z rycerzy Bractwa, kontynuując przewodnią myśl przedmówczyni i zadając dzieciom pytania, na które każde z nich musiało samodzielnie odpowiedzieć. Poprawna odpowiedź była nagradzana mapą, będącą zarazem kluczem do dalszej części zabawy – poszukiwania skarbów.

Zaciekawione dzieci tuż po skończonej serii pytań wraz z wybranym wolontariuszem wyruszyły w drogę. Dwuosobowe drużyny pokonywały wymienione na mapie przystanki, spotykając na nich kolejno: czarownicę, człowieka chorego, samotnego rycerza, łucznika, zielonego elfa oraz bezdomnego. Aby otrzymać następną wskazówkę, mówiącą, gdzie należy się dalej udać, u każdej z odwiedzonych osób należało wykonać jakieś zadanie. Postacie z bajek, prócz instrukcji, obdarowywały każdą grupę krótką historyjką z morałem. Na odwrocie otrzymanych kartek zapisane były hasła w staropolskim języku, które dzieci musiały poprawnie odczytać. Na końcu drogi czekał na wszystkich człowiek bezdomny z poszukiwanym przez każdego „skarbem życia”. Składały się na niego zapisane na kartce papieru życiowe prawdy, przeznaczone do zapamiętania i przechowania głęboko w sercu.

Po wyczerpujących zmaganiach, które dostarczyły poszukiwaczom przygód mnóstwo świetnej zabawy, wszyscy udali się na poczęstunek. Zakończeniem eventu było wspólne ułożenie sentencji z zebranych i przetłumaczonych wcześniej haseł. Dzieci podziękowały członkom Bractwa Rycerskiego za wspaniałą zabawę, wręczając każdemu przygotowaną wcześniej laurkę. Zmęczeni, ale szczęśliwi po mile spędzonym popołudniu wróciliśmy do szkoły, gdzie na dzieci czekali już rodzice.

Zobacz zdjęcia w szkolnej Galerii .

Świetlica

Blog świetlicy szkolnej

SKO

Blog Szkolnej Kasy Oszczędności