Herb Polski POL Katowice COA
  • Zakończenie roku szkolnego 2016/2017

  • III Bieg Rodzinny

  • IV Środowiskowe Spotkania Edukacyjne

  • Wizyta gości z Erasmus+

  • Nauczyciele na scenie

  • Szkoła Podstawowa nr 58 z Oddziałami Integracyjnymi im. Marii Dąbrowskiej w Katowicach

  • Patron Szkoły - Maria Dąbrowska

W ramach akcji Owoce w szkole w klasach 1—3 została przeprowadzona degustacja potraw z różnych regionów Polski. Uczniowie poznali stare, regionalne potrawy oparte na wykorzystaniu owoców i warzyw. O niektórych z nich dowiedzieli się w trakcie zbierania informacji, niektóre udało się wykonać i zdegustować. Bogactwo starych książek kulinarnych i różnorodność potraw wzbudzały zachwyt i uznanie dzieci. Przekonały się one, że warzywa i owoce stanowią podstawę żywienia od wielu, wielu lat. Przeprowadzono również dyskusję nt. Dlaczego dzieci powinny jeść owoce i warzywa?

 

  • Dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych

Regularne spożywanie warzyw i owoców może wzmocnić odporność dziecka, gdyż są one źródłem cennych witamin: witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz witamin E i K. Ponadto zawierają sporo składników mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń i sód.

  • Są źródłem cennego błonnika

Zawarty w owocach i warzywach błonnik spełnia bardzo ważną rolę, m.in.: posiada zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego oraz neutralizuje substancje toksyczne.

  • Wykazują działanie alkalizujące

Na drodze przemian metabolicznych zachodzących w organizmie powstają produkty alkalizujące i zakwaszające. Aby nie doprowadzić do nadmiernego zakwaszenia organizmu należy codziennie jeść warzywa i owoce. Zabezpiecza to m.in.: przed rozwojem drobnoustrojów oraz jest niezwykle ważne dla odpowiedniego przewodnictwa mięśniowo – nerwowego.

  • Wspomagają wzrok

W kukurydzy, brokułach i szpinaku znajdują się barwniki – luteina i zeaksantyna. Ich wysokie stężenie we krwi może chronić siatkówkę oka przed uszkadzającym wypływem promieniowania słonecznego.

Trudno nie doceniać roli, jaką warzywa i owoce odgrywają w diecie dzieci. Ich regularne spożywanie może nie tylko wspomóc prawidłowy rozwój maluchów, ale także uchronić je przed tak powszechnymi chorobami jak: otyłość, cukrzyca lub nadciśnienie.

WNIOSEK

Starajmy się zatem, by warzywa i owoce występowały w każdym posiłku w ciągu dnia, gdyż to najprostszy sposób

dbania o zdrowie najmłodszychUśmiech

Opracowała B.Ogórek i wychowawcy klas 1-3

         

Żymlok opolski biały. Nazwa pochodzi od słowa „żymła”, czyli bułka, która poza podrobami wieprzowymi, cebulą i przyprawami jest elementem składowym tej pysznej wędliny. Opolskie żymloki nazywane są białymi, ponieważ nie dodaje się do nich krwi zwierzęcej.

OPOLSKA ROLADA WOŁOWA

Danie mięsne wytwarzane od wielu lat przez opolskie gospodynie metodą tradycyjną z płatu mięsa zwiniętego w roladę i upieczonego na jasnobrązowy kolor. Rolada nadziewana jest ogórkami kiszonymi, cebulą i boczkiem wędzonym. Na Śląsku rolady podane z kluskami śląskimi i modrą kapustą kojarzą się przede wszystkim z niedzielnym obiadem. Bardzo często przygotowywane na uroczystości rodzinne: wesela, komunie, chrzciny oraz w święta.

KOŁOCZ ŚLĄSKI

Ciasto drożdżowe o różnych smakach w zależności od użytego nadzienia (jabłko, mak, ser). Najstarszą tradycję posiadają kołocze z makiem, serem oraz posypką. Pierwotnie pieczony w kształcie koła, stąd też pochodzi jego nazwa. Dziś kołocz pieczony jest w prostokątnych blachach.Jest to ciasto obrzędowe. Stanowi ważny element podczas uroczystości weselnych. Młoda para piecze go zawsze przed weselem i obdarowuje nim sąsiadów, gości weselnych, księdza i inne osoby nie zaproszone na wesele, które młoda para szanuje. Kołocz weselny powinien być starannie zapakowany w biały pergaminowy papier, owinięty wstążką i przystrojony kawałkiem mirtu. Kołocz pieczono i nadal piecze się dla gości i uczestników dożynek, w okresie świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, Pierwszej Komunii Świętej, czasem także podczas odpustu, czy stypy. 

Świetlica

Blog świetlicy szkolnej

SKO

Blog Szkolnej Kasy Oszczędności

Mistrzowie Kodowania

Blog "Bo każdy może być programistą"

Mapa witryny

Lista zawartości naszej strony internetowej

Cookies

Polityka bezpieczeństwa strony