al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
Szkolni koordynatorzy:
Zespół pod przewodnictwem mgr Zofii Nowak
Każdy powinien mieć prawo do dostępu do usług zdrowotnych,
edukacji i informacji oraz do bezpiecznej wody pitnej,
czystego powietrza, dobrego odżywiania.
Poprzez styl życia, np. unikanie używek, aktywność fizyczną,
zdrowe odżywianie, oszczędzanie wody
czy niemarnowanie żywności, każdy ma wpływ na zdrowie swoje i innych.
Zespół SPZ
Od 20.11. do 24.11. w naszej szkole będziemy obchodzić Tydzień Życzliwości.
21.11. (wtorek) to szczególna data - Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień. Zachęcamy, by tego dnia ubrać się na żółto. Pamiętajmy też, że bycie życzliwym nic nie kosztuje, a sprawia wiele radości. Życzliwość jest modna nie tylko od święta, ale również na co dzień :).
Zespół Szkoły Promującej Zdrowie
Rzucenie palenia nie jest łatwe. Ważna jest Twoja decyzja i dobry plan.
Motywacja. Zapisz wszystkie miłe rzeczy, których spodziewasz się doświadczyć jak już będziesz wolny od nałogu. Skup się na pozytywnych aspektach.
Wsparcie. Uzależnienie od nikotyny jest chorobą, możesz sięgnąć po pomoc leków oraz specjalistów. Możesz wybierać spośród leków dostępnych w aptece bez recepty od lekarza.
Nie zrażaj się. Pamiętaj, że uzależnienie od nikotyny to choroba przewlekła i nawracająca. Nawet jeśli zdarzy Ci się „wpadka” i zapalisz papierosa, nie traktuj tego jako porażki.
Zwróć się po pomoc:
Telefoniczna Poradnia Pomocy Palącym: tel. 801 108 108 lub 22 211 80 15, pon.-pt. 9.00-21.00, sob. 9.00-15.00
www.jakrzucicpalenie.pl
#sanepidkatowice #ŚwiatowyDzieńRzucaniaPalenia #rzućpalenie #nikotynizm #uzależnienie #profilaktykapaleniatytoniu
Zespół SPZ
Piątek w naszej szkole był zielony.
Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych, swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu. Najlepiej zjadać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych.
Skosztuj, zachęć innych do zjedzenia szpinaku, rzeżuchy, natki pietruszki, awokado…
Smacznego życzy Zespół ds. promocji zdrowia
Dziś uczniowie byli ubrani na pomarańczowo. Kolor ten dominował nie tylko w ubraniach, ale także w zawartości śniadaniówek oraz przyniesionych maskotkach.
Wszyscy świetnie się bawili . Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.
Produkty pomarańczowe
Pomarańczowe owoce i warzywa zawierają przede wszystkim karotenoidy, nadające im barwę. Co ważne, związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Marchewka, dynia, słodki ziemniak, melon, mango, morela, brzoskwinia i papaja są skarbnicą B-karotenu, który opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni też błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami. Pomarańczowe owoce i warzywa są również bogate w witaminę C, wapń, magnez i cynk.
Zespół SPZ
Dziś w naszej szkole było smacznie i zdrowo - kolorowo .
Zespół ds. promocji zdrowia